Közreműködő szervezet:
Nemzeti Környezetvédelmi
és Energia Központ Nonprofit kft.


Közreműködő szervezet
elérhetősége:
1134 Budapest, Váci út 45.
Postacím: 1437 Budapest Pf. 328
E-mail : titkarsag@nkek.hu
Tel.: 36-1/2386797
www.nkek.hu

A beruházás célja

A TERMOSTAR Kft. fontos célkitűzése, hogy szolgáltatási területén a lakossági terhek minél kevésbé emelkedjenek, vagyis a távhő ára a fogyasztói számára megfizethető legyen. Az új távvezeték körzetében lehetővé válik a lakosság és az intézmények részére a távhőszolgáltatás igénybevétele. Több társasház, iskola, gazdasági társaság helyezkedik el az érintett területen.

A beruházás- az új fűtőművel együtt- további előnyökkel jár. Csökken a gázfüggőség, a lakosság és a közintézmények ellátásbiztonsága javul. Az olcsóbb hő esetén remélhető, hogy a környezetbarát távhőre Kecskeméten is új fogyasztók csatlakoznak majd, így városunk levegője télen is füstmentes lesz.

A két városrész összekapcsolásával optimalizálni lehet a villamos energiát és a hőt kapcsoltan termelő berendezések gázmotorjaink üzemét, a hőtermelést, így a hatásfok javulásával gazdaságosabb lesz a hőenergia előállítása. A projekt részeként beépítésre kerülő kondenzációs füstgázhasznosítók 6%-os tüzelőanyag megtakarítást eredményeznek. A távhőrendszer üzembiztonsága is nagymértékben javul.

Nem elhanyagolható előny a környezetre és a régió munkaerőpiacára gyakorolt kedvező hatás sem.

Stratégiai tervünk másik fontos elemeként faapríték tüzelésű tűtőmű építését készítjük elő az árpádvárosi telepünkön, ahonnan a termelt hőt a Széchenyivárosba is szállíthatjuk. A földgáz tüzelőanyag több mint felét meg tudnánk takarítani a megújuló energia alapú hőforrás létrehozásával.

A benyújtott energiatakarékossági pályázaton erre 50%-os arányú, 1 milliárd forint összegű európai uniós társasházfinanszírozású állami támogatásra számítunk.


ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

A TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. március 20-ától egy új, 2,6 km hosszú távvezték- szakaszos- kiépítését kezdte meg, mely a széchenyi- és az árpádvárosi lakótelepet köti össze egymással, mely optimalizálja a hőtermelést, valamint gazdaságosabbá teszi a hőenergia előállítását Kecskeméten. A tervezett beruházási költség 583 millió forint, melyre 50%-os arányú, 291,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a társaság.

A projekt célja a Széchenyi-, illetve az Árpádvárosi Fűtőmű által ellátott két hőkörzet távhővezeték-párral való összekötése.

A projekt középtávú célja megteremteni annak lehetőségét, hogy a jelenlegi, kizárólag fosszilis tüzelőanyag bázisú hőtermelő berendezések helyett méretgazdaságos, jó kihasználású alternatív, megújuló, a földgáznál olcsóbb primenergia-bázison üzemelő hőforrások létesülhessenek, amely elősegítik a távhő versenyképességének és a távhőszolgáltató pozitív megítélésének fenntartását.

A projekt hosszú távú közvetett célja, hogy elősegítse a nemzeti szintű földgáz-felhasználás és széndioxid kibocsátás csökkentését, ezáltal hozzájárulva az importfüggőség csökkenéséhez és a nemzeti energiastratégia céljainak megvalósulásához.

A két városrész összekapcsolásával optimalizálni lehet a villamos energiát és a hőt kapcsoltan termelő berendezések gázmotorjainak üzemét, a hőtermelést, így a hatásfok javulásával gazdaságosabb lesz a hőenergia előállítása. A projekt részeként beépülésre kerülő kondenzációs füstgázhasznosítók 6%-os tüzelőanyag megtakarítást eredményeznek. A távhőrendszer üzembiztonsága ezáltal is nagymértékben javul.

Stratégiai tervünk másik fontos elemeként a faapríték tüzelésű futómű építését készítjük elő az árpádvárosi telepünkön, ahonnan a termelt hőt a Széchenyivárosba is szállíthatjuk. A földgáz tüzelőanyag több mint felét meg tudnánk takarítani a megújuló energia alapú hőforrás létrehozásával.

A benyújtott energiatakarékossági pályázaton erre 50%-os arányú, 1 milliárd forint összegű európai uniós társfinanszírozású állami támogatásra számítunk.